Litecoin Wallets

Als je bitcoin koopt, moet je ze ergens veilig opslaan. Dat kan in een digitale portemonnee, ook wel een wallet genoemd. Hoe werkt dat precies?

Een bitcoinportemonnee heeft een publieke en een privésleutel. Daarbij moet je niet denken aan een stuk metaal. Het is een reeks van tientallen letters en cijfers die zelfs met alle rekenkracht van de wereld heel moeilijk te raden is.

De publieke sleutel is een digitaal adres waar mensen bitcoin naartoe kunnen sturen. Zie het als een soort brievenbus: iedereen kan er iets ingooien, maar alleen jij kunt bij de inhoud. Daarvoor heb je de geheime sleutel nodig. Daarmee toon je aan dat jij de bezitter bent van de bitcoin in de brievenbus en kun je ze weer verzenden.

Het is dus geen probleem om het publieke adres van je bitcoin wallet met anderen te delen, maar houd de privésleutel altijd geheim. Als kwaadwillenden die in handen krijgen, kunnen ze de bitcoin in jouw portemonnee versturen naar hun eigen wallets.

Verschillende soorten wallets

Er zijn verschillende soorten portemonnees, die elk voor- en nadelen hebben en op andere manieren te beveiligen zijn. Er zijn grofweg vijf typen wallets om bitcoin in op te slaan:

• Desktop

Met een software-wallet installeer je een programma op je computer om bitcoin op te slaan. Voorbeelden zijn ArmoryBitGo en Electrum.

Voordeel is dat je het beheer helemaal zelf in de hand hebt. Om de kans op diefstal te verkleinen, kun je de software installeren op een aparte pc waar verder niks opstaat. Verbinden met het internet doe je alleen als je bitcoins moet versturen. Ontvangen kan ook offline. Daarvoor is je publieke sleutel genoeg.

Dit klinkt als veel gedoe en dat is het voor de meeste mensen ook. Een ander nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging, het up to date houden van de software en het maken van back-ups.

• Smartphone/tablet

Wil je bitcoins altijd bij je hebben, bijvoorbeeld om in de winkel te betalen, dan is een wallet op een smartphone of tablet handiger. De apps van MyceliumWirex en GreenAddress zijn daarvoor populaire opties.

Over het bijwerken van de software hoef je je niet druk te maken, maar omdat een telefoon of tablet vaak verbonden is met het internet zijn je bitcoin iets minder veilig. Bovendien: als je je telefoon kwijt raakt, zijn ook je aldaar opgeslagen bitcoins weg.

• Online

Gemak is het grootste voordeel van een online wallet die bij een derde partij is opgeslagen, zoals Coinbase of Blockchain.info. Je kunt eenvoudig bij je bitcoin en het installeren van aparte software is niet nodig. Nadeel is dat je afhankelijk bent van een derde partij. Heeft het bedrijf achter de online wallet de beveiliging niet op orde, dan heb je kans dat dieven er met jouw bitcoins vandoor gaan.

Wel kun je het dieven zo moeilijk mogelijk maken door jouw account goed te beveiligen. Kies een sterk wachtwoord en zet tweestapsverificatie aan. Dat houdt in dat een wachtwoord alleen niet genoeg is om in te loggen. Je krijgt ook een code via je smartphone of via sms die je in moet vullen.

• Hardware

Wil je zeker weten dat hackers niet bij je portemonnee kunnen? Sla de bitcoin dan offline op met een hardware wallet. Dit zijn speciale apparaatjes die je via USB aan kunt sluiten op een computer. Voorbeelden zijn de Ledger Nano S en Trezor.

Het grote voordeel van hardware wallets is dat ze niet zijn blootgesteld aan de gevaren van het internet. Nadeel is dat je minder makkelijk bij je bitcoin kunt. Daarom worden ze vooral gebruikt om grote hoeveelheden bitcoin veilig op te slaan.

Raak je de hardware wallet kwijt, gaat-ie stuk of wordt-ie gestolen? Dan is er geen man overboord. De eerste keer dat je het apparaatje opstart, moet je een reeks van 24 woorden opschrijven. Dit is de master seed waarmee je de wallet kunt herstellen. Bewaar de woordreeks niet op een computer, want dan kunnen hackers er alsnog bij. Schrijf ze op een papiertje, of beter: leg ze vast op een onverwoestbaar roestvrijstalen plaatje.

• Papier

Een papieren wallet is een manier om een fysieke kopie te maken van de publieke en geheime sleutel. Vaak zijn ze voorzien van QR-codes, zodat je met een scan snel de reeks tekens kunt invullen om een betaling te doen.

Voordeel is dat de privésleutel nergens digitaal is opgeslagen. Hackers hebben dus geen kans. Maar papier is kwetsbaar: de inkt vervaagt en een brand is meestal funest. Bovendien ben je de bitcoins voorgoed kwijt als je de papieren wallet verliest.

Tips om bitcoin veilig op te slaan

Nu weet je op welke manieren je bitcoin op kunt slaan en waar je ze kunt kopen en verkopen. Elke manier heeft voor- en nadelen. Om het risico dat je bitcoins worden gestolen te verkleinen, is het goed om de volgende regels in acht te nemen:

  • Bewaar alleen kleine hoeveelheden bitcoin in een online wallet. Dit is makkelijk om snel betalingen te doen.
  • Sla grotere hoeveelheden offline op, op een aparte pc of een hardware wallet.
  • Kies een sterk wachtwoord voor je wallet, dat bestaat uit minstens twintig tekens. Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
  • Schakel tweestapsverificatie in, zodat alleen een wachtwoord niet voldoende is om toegang te krijgen tot jouw wallet.
  • Maak regelmatig een back-up van je wallet.