Litecoin koers en prijs



Geschiedenis van litecoin en de litecoinkoers

Litecoin is de een van de eerste altcoins en heeft altijd in de top 10 van grootste cryptocurrencies op Coinmarketcap gestaan. Op Coinmarketcap worden cryptocurrencies standaard gerangschikt op grootte van hun marktkapitalisatie.

Altcoins zijn eigenlijk alle andere cryptomunten naast bitcoin. Bitcoin is immers de eerste cryptocurrency ooit en alle andere coins zijn in zekere mate allemaal afgeleid van Bitcoin. Litecoin was in 2011, twee jaar na de lancering van Bitcoin, de eerste altcoin. Omdat bitcoin vaak digitaal goud werd genoemd kreeg litecoin al snel de titel van digitaal zilver. Ook wordt litecoin wel eens liefkozend het broertje van bitcoin genoemd.

Anders dan bij Bitcoin is de ontwikkelaar van Litecoin niet anoniem. De cryptocurrency is ontworpen door Charlie Lee, een ex-medewerker van Google. Hij had voor ogen om een snellere en goedkopere versie van Bitcoin te ontwikkelen.

Al snel werd litecoin één van de populairste cryptomunten. Litecoin lijkt in veel opzichten op Bitcoin maar er zijn een aantal fundamentele verschillen. Zo duurt het gemiddeld slechts tweeënhalve minuut voor er een nieuw blok wordt gemined, in tegenstelling tot de 10 minuten bij Bitcoin. Daarnaast is de maximale hoeveelheid litecoins vastgesteld op 84 miljoen tegenover 21 miljoen bitcoins.

Ook loopt Litecoin vaak voorop qua innovatie. De market cap van Litecoin is een stuk lager dan die van Bitcoin en in die zin zijn de belangen dus ook een stuk lager. Hierdoor is het voor Litecoin eenvoudiger om te innoveren. Toepassingen als SegWit, het Lightning Network en Atomic Swaps vonden allen eerder op het Litecoin netwerk plaats dan op het Bitcoin netwerk. 



Korte historie van de litecoinkoers

Net zoals de koers van bitcoin heeft ook de litecoinkoers een bewogen geschiedenis achter de rug. Dat kan je dan ook terugzien op de grafiek, als je bij het bereik op ‘alles’ klikt. Hieronder vind je de hoogte- en dieptepunten van litecoin op een rijte. 

  • In 2011 werd Litecoin gelanceerd. De cryptomunt heeft al snel een waarde van 26 eurocent
  • Eind 2013: Op 18 november is een litecoin ongeveer 4,40 euro (5 dollar) waard. Binnen 10 dagen is de waarde vertienvoudigd naar circa 44 euro (50 dollar). De ondergang van Mt. Gox trekt de hele crypto markt naar beneden en het zal lang duren voor litecoin nieuwe hoogtes bereikt
  • Begin 2017: Litecoin begint het jaar met een waarde van ongeveer 3,50 euro
  • Halverwege 2017: Litecoin overschrijdt op 24 augustus voor het eerst sinds 2013 weer de grens van 44 euro (50 dollar)
  • Eind 2017: Net als veel andere coins schiet de waarde van litecoin naar een absoluut hoogtepunt. De waarde is dan ongeveer 330 euro.
  • 2018: de bear market van cryptocurrency eist ook bij litecoin zijn tol. De waarde daalt naar 19,40 euro.
  • In 2019 herstelt litecoin verbazingwekkend snel. Midden juni wordt de waarde van 125 euro zelfs even aangetikt.
De stijging van de litecoin koers kan te maken hebben met de komende litecoin block halving. Hoe dat zit lees je hier. Deze litecoin block halving vindt naar verwachting plaats op 5 augustus 2019 om 12:58, en is dus over: 

5 dagen, 0 uur, 5 minuten, en 15 seconden

 

Wordt de koers ooit stabiel?

Net als de koers van bitcoin is de koers van litecoin nog erg beweeglijk. Maar dit is eigenlijk ook helemaal niet zo gek. We begeven ons namelijk nog in een relatief kleine markt, een stuk kleiner nog dan die van bitcoin. In de praktijk zien we dan ook dat de koersschommelingen bij litecoin vaak nog heftiger zijn dan bij bitcoin.

Maar wanneer gaat litecoin dan stabieler worden? Net als bij alle andere munten geldt: hoe meer geld er in een munt zit, des te stabieler die wordt. Wij verwachten dat de hele crypto markt nog een stuk groter zal worden en Litecoin is goed gepositioneerd om daarin mee te groeien.

Om je een beeld te geven, hieronder zie je de cryptomarkt in vergelijking met de wereldwijde aandelenmarkt. De groene blokjes vertegenwoordigen de cryptomarkt, de blauwe blokjes vertegenwoordigen de aandelenmarkt. Zoals je ziet heeft de cryptomarkt nog genoeg ruimte om te groeien!



Wat kan je verwachten van de litecoinkoers? 

Het mag geen verrassing zijn dat wij erg positief gestemd zijn over de komende jaren. Het zou ons dus allerminst verbazen als er binnen nu en een paar jaar weer nieuwe all-time-highs worden genoteerd. Echter, de cryptocurrency markt zit vol verrassingen.

Het is sowieso niet mogelijk om een accurate voorspelling voor de korte termijn af te geven. Daarom raden wij ook altijd aan om, mocht je litecoins of een andere cryptocoin willen aanschaffen, dit te doen met een langetermijnvisie. Op korte termijn zal de koers voor een groot deel afhankelijk zijn van de grillen van de markt en op nieuwsberichten in de media die al dan niet juist zijn.

Over nieuwsberichten gesproken, het kan nooit kwaad om het nieuws omtrent litecoin en andere cryptocurrency’s te volgen. Blijf op de hoogte van al het laatste nieuws: 


In het geval van altcoins zien we daarnaast dat ze ook sterk reageren op de ontwikkelingen van bitcoin. Ze stijgen en dalen als het ware mee met de bitcoinkoers. Of dat in de toekomst zo blijft is nog maar de vraag, maar omdat Litecoin nauw verbonden is aan Bitcoin zou dat goed het geval kunnen blijven. Dit is dus ook iets om rekening mee te houden.

Naast het nieuws en de technische eigenschappen van litecoin, loont het ook de moeite om te kijken naar de koersontwikkelingen zelf. Dit kan met behulp van technische analyses. Je kijkt dan naar de mogelijke zones van de koers op kort en lange termijn. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar wij helpen je daar graag mee. Op onze nieuwspagina vind je enkele voorbeelden van technische analyses van litecoin: 


Investeer alleen wat je bereid bent te verliezen

Tot slot raden wij altijd aan om niet meer te investeren dan je kan verliezen. Investeren in crypto’s is ongelofelijk spannend en interessant maar brengt tegelijkertijd ook veel risico met zich mee. Laat je ook niet van de wijs brengen door de bewegingen van de koers. De lange termijn is misschien nog wel belangrijker dan de korte termijn.